Beleggen is als een appelboom

Beleggen. Oké. Het klinkt inmiddels wel als een goed plan. Maar zit er nog een addertje onder het gras? Hoe risicovol is beleggen eigenlijk? Kun je de ene dag nog fluitend en met eurotekens in je ogen naar je scherm staren en de volgende dag huilend concluderen dat alles is verdampt? 

We zijn graag eerlijk tegen je. Ja. Dat kan. Maar, geen zorgen, er is een maar!

De kans hierop hangt af van de manier waarop je belegt. Als je aandelen in één bedrijf hebt, en dat bedrijf maakt forse verliezen – of erger nog, het gaat failliet – dan bestaat er zeker een kans dat je al je geld verliest.

Je kunt ook in meerdere bedrijven tegelijk beleggen. Zo beleg je met Peaks in honderden bedrijven en tientallen obligaties tegelijk. Gaat er een bedrijf ter ziele, dan merk je daar niet zoveel van. De kans dat alle bedrijven waar je in investeert failliet gaan, is ontzettend klein.

Zie het als het hebben van een appelboom.

Als er één appel uitvalt, of wordt opgegeten door vogels, dan is dat zonde, maar geen ramp. Je boom hangt nog vol met andere lekkere appels dus je merkt nauwelijk dat er eentje mist.

Het kan natuurlijk wel gebeuren dat door een zware storm of een zwerm hongerige vogels je niet één maar meerdere appels kwijtraakt. Dan maak je wat verlies. Maar, ook al zitten er af en toe mindere jaren tussen met slechte oogsten, over het algemeen geldt: als je je appelboom goed verzorgt en je geduldig wacht, zul je meer appels oogsten dan verliezen.

Met andere woorden: als je op de lange termijn belegt, is de kans groot dat het je wat oplevert. Het risico dat je loopt hangt dus af van externe factoren zoals het weer (de ontwikkelingen op de financiële markten).

Toch kun je je risico voor een deel zelf in de hand houden.

Bij Peaks doe je dat door een eigen portfolio te kiezen. Je hebt de keuze tussen Mild, Pittig, Scherp en Heet. Bedenk hierbij goed dat rendement en risico altijd samen gaan. Je kunt je appelboom wel op een helling zetten met veel zonlicht en vruchtbare grond, maar vergeet niet dat ook vorst en wind vrij spel hebben op die helling.