beleggen op de beurs voor beginners

Beleggen op de beurs voor beginners

Voorleestijd: 4 min

Comments: 0

Beleggen. Honderd procent kans dat ik vroeger (twee jaar geleden) bij dit woord aan een boterham zou hebben gedacht. Met oude kaas, tomaat en pesto. Of kip, sla en mayonaise. Óf met een dikke laag roomboter en pure hagelslag. Die tijden zijn voorbij.

Wat nu in me opkomt als ik aan ‘beleggen’ denk? Een slimme zet. Ik moet er wel bij vertellen dat het niet zonder slag of stoot ging. Beetje bij beetje veranderde mijn associatie met het woord ‘beleggen’.

Wat natuurlijk ontzettend hielp is dat ik bij Peaks ging werken. Ik, de allergrootste beginneling op de beurs die je je je maar kan voorstellen, ging teksten schrijven voor een beleggingsonderneming. En dus werd wel van me verwacht dat ik, zodra de app up and running was, een Peaks-account aanmaakte en zou beginnen met beleggen.

Aan het begin was ik best huiverig. Ik dacht altijd dat je veel geld moet hebben om te kunnen beleggen op de beurs. Al snel werd ik uit die droom geholpen, want met Peaks kun je al beginnen met €1. Dat viel mee.

M’n tweede verwachting was dat het te ingewikkeld zou zijn. Bij het openen van een Peaks-account werd ook die zorg al gauw weggenomen. Ja, beleggen kan erg ingewikkeld zijn, maar in de Peaks app is al die complexiteit teruggebracht tot de basis. Je kiest een inleg die bij je past en vervolgens selecteer je een portfolio – en dan niet ‘Defensief’ ‘Neutraal’ of ‘Offensief’. Bij Peaks heten ze ‘Mild’, ‘Pittig’, ‘Scherp’ of ‘Heet’.

Bij het kiezen van m’n portfolio liep ik tegen een volgende beleggingsangst aan: het risico. Je kunt immers ál je geld kwijtraken, dacht ik. En ja, dat kan. Als je je geld inzet op één of maar een paar bedrijven, is die kans best groot. Maar wanneer je je geld spreidt over honderden bedrijven is die kans veel kleiner. Toch loop je – ook als je op deze manier belegt – altijd het risico om een deel van je inleg kwijt te raken.

En dus ook met Peaks. Je belegt dan in wereldwijd gespreide indexfondsen op verschillende beurzen. Daarmee zit je in zó ontzettend veel aandelen en obligaties uit verschillende landen en sectoren dat je ‘de markt volgt’. Oftewel: je belegt in de wereldeconomie. En op de lange termijn groeit die. Dipjes kunnen voorkomen, zoals met een crisis, maar in de loop der tijd herstellen die zich altijd weer (tenminste, zo is het tot nu toe altijd gegaan). Toen ik dit eenmaal door had vond ik het lang zo eng niet meer.

Maar pas toen Tom – één van de oprichters van Peaks – me uitlegde wat rendement-op-rendement is, en hoe dit op de lange termijn in je voordeel kan werken, toen was ik écht om. In het kort: het rendement-op-rendement-effect houdt in dat je opgebouwde rendement in alle volgende jaren zelf ook weer rendement oplevert. Je kunt het vergelijken met een sneeuwbaleffect.

Nu ik bijna twee jaar bij Peaks werk en iets minder dan een jaar beleg, wil ik tegen iedereen die een beetje geld kan missen en geduld heeft het volgende zeggen: begin nou maar gewoon. Je geld in aandelen-  en obligatiefondsen steken kan dé manier zijn om er meer uit te halen, zonder dat je er heel veel moeite voor hoeft te doen.

Oké, bij beleggen denk ik heus nog wel een beetje aan een heerlijk belegde boterham, maar nog veel meer dan dat aan een slimme zet.

 

Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inleg kúnt verliezen. Weet ook dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.