De basics van de Bitcoin

Voorleestijd: 3 min

Comments: 0

De Bitcoin. Grote kans dat je er de afgelopen tijd over hebt gelezen of mensen erover hebt horen praten. Bijvoorbeeld dat één Bitcoin op het moment ruim 2100 euro waard is. Maar wat is het, en wat kun je ermee?

Bitcoin is een virtuele munteenheid, ook wel cryptomunt genoemd. Er zijn meer dan 900 verschillende cryptomunten, waarvan Bitcoin de bekendste en grootste is.  Je kunt ze met ‘echt’ geld kopen, net zoals je muntjes op een festival kunt kopen. Alleen heb je op een festival iets tastbaars in handen terwijl een cryptomunt alleen online bestaat.

Het grootste verschil met ‘echt’ geld zoals de euro is dat je met cryptomunten, zoals de Bitcoin, kunt betalen zonder tussenkomst van een financiële instelling. Niet een overheid of bank geeft de munten uit, maar de deelnemers aan het Bitcoin-netwerk zelf.

Wat zijn de voordelen van de Bitcoin?

Het is snel
Waar het bij banken soms enkele werkdagen kan duren, kun je met Bitcoins binnen een paar minuten, waar ook ter wereld, geld overmaken naar personen en bedrijven.

Het is schaars
Er is een beperkt aantal Bitcoins. En wat schaars is, is meestal veel waard.

Het is anoniem
Bij het betalen met Bitcoins heb je veel meer privacy, want je kunt het anoniem doen.

Het is veilig
Je kunt met Bitcoins betalen zonder dat je – zoals bij een bank – je persoonlijke gegevens hoeft af te geven. Hierdoor kunnen dit soort gegevens ook niet misbruikt worden.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan

Zo schommelt de waarde van de Bitcoin nogal. Daarbij is de munt in zwang bij criminelen, vanwege de anonimiteit ervan. Een ander nadeel zijn de transactiekosten. Die waren een paar jaar geleden slechts een paar cent, maar met de explosieve koersstijgingen van en de vraag naar Bitcoins zijn deze gestegen naar 3,50 dollar op dit moment.

Tenslotte kan handelen in Bitcoin vrij risicovol zijn. Zo werd de Japanse Bitcoin-beurs MT. Gox in 2014 gehackt. Iedereen die tijdens de hack Bitcoins op de beurs had staan, was ze kwijt. Toch is de Bitcoin relatief veilig. Als je erin handelt kan dat risicovol zijn, maar heb je je Bitcoins gewoon in je wallet – een soort online portemonnee die is versleuteld met een wachtwoord – zitten, dan kan er niets misgaan (los van het kwijtraken van je wachtwoord).

Die veiligheid, die voortkomt uit het systeem achter de Bitcoin, maakt de cryptomunt erg populair. Want waar je met betalen in euro’s erop moet vertrouwen dat financiële instellingen je geld goed bewaken en beheren, is de Bitcoin zo ontworpen dat er helemaal geen vertrouwen nodig is. Hoe dat precies werkt, dat lees je in de volgende blog over de Bitcoin.

Longread: de ultieme, 1734 woorden tellende, simpele uitleg van Blockchain

Het broertje van Bitcoin

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.