De doorbraak van duurzaam (beleggen)

Voorleestijd: 3 min

Op veel plekken in de wereld ontstaan projecten die duurzame energie goedkoper kunnen produceren dan energie uit kolen of gas. In de Verenigde Arabische Emiraten, Australië, Chili en delen van de Verenigde Staten zijn ze al zover. Nog niet overal, maar dat zit er wel aan te komen.

Dat laat De doorbraak van duurzaam zien, een aflevering van het documentaireprogramma Tegenlicht. In de docu komt naar voren dat de Deutsche Bank verwacht dat zonne-energie over een paar jaar in 80% van de wereld goedkoper zal zijn dan gas en kolen.

Hoe dat kan? Producten als windmolens en zonnecellen, waarmee duurzame energie wordt opgewekt, worden alleen maar goedkoper naarmate je er meer van gaat maken. ‘Grijze’ energie, van fossiele brandstoffen als gas en kolen, is afhankelijk van grondstoffen. En de kosten van die stoffen stijgen juist naarmate je er meer van gebruikt. Duurzaam wordt dus goedkoper, terwijl het opwekken van fossiele energie alleen maar duurder zal worden. Daarbij werkt die laatste opwarming van de aarde in de hand, terwijl groene energie voor een minimale CO2-uitstoot zorgt.

Lange termijn
Grappig is dat we juist China, één van de landen met de meeste luchtvervuiling, op dit punt dankbaar moeten zijn. Al in 2003 produceerden Chinese fabrieken hun eerste zonnecellen, en nog steeds, met steeds groter wordende oplages. Ter vergelijking: in China produceren ze op dit moment 50 keer zoveel zonne- en windenergie als in de VS. China loopt sterk voor op andere landen door veel meer naar de lange termijn te kijken. De rest vond het destijds maar duur om die overstap te maken. Ze waren bang dat het hen meer zou kosten dan opleveren. Lange tijd waren ook beleggers bang om te investeren in duurzame energieprojecten, maar dat veranderde een paar jaar geleden in één klap.

Duurzaam beleggen
Warren Buffett – de meest succesvolle belegger aller tijden – begon met investeringen in technologische innovaties op het gebied van duurzame energie. Voor velen op Wall Street kwam dit onverwachts, want Buffett belegde nooit eerder in technologie. Investeerders zagen toen in: het gaat niet om een stelletje boomknuffelaars die geld pompen in groene energie omdat het beter is voor de wereld. Nee, het is Warren Buffet, dús moet het wel veel geld gaan opleveren.

Miljarden zijn nu vrijgekomen voor schone energie, onder andere van pensioenfondsen en mega-investeerders. Er wordt zelfs geklaagd dat er te weinig groene investeringsmogelijkheden zijn, zo veel geld wil men erin steken!

Slim, schoon én vreedzaam
De prijzen voor schone energie zullen door een combinatie van schaalvergroting in China en financiële innovaties op de beurs de komende tijd alleen nog maar blijven dalen. Maar met spotgoedkope zon- en windenergie alleen zijn we er niet. Slimme initiatieven moeten ervoor zorgen dat we goed kunnen omgaan met dagen met weinig zon en wind en pieken en dalen in onze elektriciteitsvoorziening. De Utrechtse Robin Berg is de bedenker van zo’n slim idee. Hij wil de batterijen van elektrische auto’s in Utrecht inzetten om de goedkope zonnestroom van alle zonnepanelen in Utrecht in op te slaan. Om die vervolgens in huizen te kunnen gebruiken als de zon niet schijnt.

Met dit soort initiatieven moet het lukken om in afzienbare tijd alleen nog maar gebruik te maken van goedkope energie, die niet vervuilt en nooit opraakt. Mike Eckhart, managing director van Citigroup, voegt daar nog aan toe dat de krachten die leiden tot oorlog en geweld (zoals ruzie om olie) verzwakken naarmate je meer duurzame energie produceert. Hij is ervan overtuigd dat duurzame energie bijdraagt aan een stabielere economie en meer vrede. Dat zou wel een heel mooi bijkomend voordeel zijn!