Dividend bij Peaks

Voorleestijd: 3 min

Comments: 0

Dividend is het uitbetalen van een deel van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Een bedrijf kan dividend uitgeven door nieuwe aandelen te geven aan aandeelhouders, of door cash te betalen. In het laatste geval wordt er geld uit de bedrijfskas gehaald en verdeeld over de aandeelhouders.

Dividend kun je zien als een soort cadeautje, met een kleine ‘maar’.

Wat die ‘maar’ is? Altijd na uitbetaling van dividend daalt de koers van een bedrijf een stukje. Dit is eigenlijk ook wel logisch: als er minder geld in de kas zit, is het bedrijf ook minder waard.

Niet alle bedrijven of fondsen keren dividend uit. Een bedrijf dat bijvoorbeeld heel sterk groeit, investeert de winst liever in de groei van het bedrijf. Ook kan het zo zijn dat een bedrijf geen of weinig winst maakt en geen dividend kan uitkeren.

Sommige bedrijven willen hun handen niet branden aan dividend.

Juist omdat veel beleggers grote waarde hechten aan de uitbetaling ervan. Zij verwachten dat het bedrijf ieder jaar dividend uitkeert en dat het dividend minimaal gelijk  blijft of stijgt. Als het bedrijf op enig moment genoodzaakt is om het dividend te verlagen, dan wordt dat vaak als zwaktebod gezien. Dit heeft dan weer een negatieve invloed op de beurskoers, en dat willen bedrijven vaak niet.

Tegelijkertijd zijn er ook redenen om wél dividend uit te betalen.

Een bedrijf dat consistent dividend uitkeert, laat zien dat het haar zaakjes op orde heeft. Er moet namelijk constant genoeg winst behaald worden om dit te kunnen doen. Daarnaast vinden veel beleggers een vaste inkomstenbron prettig. Ze zijn over het algemeen minder op zoek naar speculatieve aandelen die in waarde kunnen stijgen, maar vooral naar bedrijven met constante resultaten.

Met Peaks beleg je je geld niet in individuele aandelen, maar in indexfondsen.

Deze beleggen dat weer in honderden aandelen of obligaties. Indexfondsen kunnen dividend uitkeren aan de fondsbezitters (aan jou dus), of ze kunnen ervoor kiezen om het dividend direct opnieuw te beleggen in het fonds. Twee van de zes indexfondsen waar je met Peaks in belegt, doen dat laatste, en keren geen dividend uit. De vier overige indexfondsen keren wel dividend uit:

  • UBS MSCI USA Socially Responsible (LU0629460089) – keert uit in februari en augustus – op jaarbasis is het dividend ongeveer 1% (ten opzichte van de waarde van het fonds)
  • UBS MSCI Pacific Social Responsible (LU0629460832) –  keert uit in februari en augustus – op jaarbasis is het dividend ongeveer 2%
  • iShares Core Government Bond UCITS ETF EUR (IE00B4WXJJ64) – keert uit in januari en juli – op jaarbasis is het dividend ongeveer 0,7%
  • Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF (LU0484968812) – keert minstens één en hooguit vier keer per jaar dividend uit. De hoogte van het dividend kan steeds verschillen.

In ieder portfolio dat Peaks aanbiedt, komen deze vier indexfondsen voor. Het gewicht van de fondsen verschilt in elk portfolio, en daarmee verschilt ook het bedrag dat je uitgekeerd krijgt.

Uiteraard geldt: hoe meer geld je hebt ingelegd, hoe meer dividend je ontvangt.

Bij Peaks wordt je dividend automatisch opnieuw belegd in het indexfonds dat het dividend heeft uitgekeerd. Wil je het dividend toch op je bankrekening hebben, dan kun je het bedrag – dat je in je app zult zien staan – zelf opnemen van je Peaks-account.

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.