Hoe je rendement-op-rendement voor je kunt laten werken

Laten we het eens hebben over wat Albert Einstein de sterkste kracht in het universum noemde. Zijn woorden gingen over compound interest, ook wel het rendement-op-rendement-effect genoemd. Maar wat is dat, rendement-op-rendement?

Het komt erop neer dat je opgebouwde rendement in een bepaald jaar in alle volgende jaren zelf ook weer rendement oplevert.

Om het rendement-op-rendement-effect goed uit te leggen, gebruiken we een fictief rekenvoorbeeld waarin we aannemen dat het rendement op je beleggingen ieder jaar 5% is. In werkelijkheid is je rendement afhankelijk van het risico dat je neemt. Ook zal je rendement schommelen en geen vast percentage zijn. Maar om het voorbeeld eenvoudig en duidelijk te houden gaan we ervan uit dat het rendement ieder jaar 5% is. In dit voorbeeld wordt dus geen rekening gehouden met risico, en ook niet met kosten die je in werkelijkheid betaalt.

Stel: je legt 30 jaar lang ieder jaar €100 in en haalt elk jaar 5% rendement met je beleggingen.

Nu denk je misschien dat je dan elk jaar 5% van €100 = €5 aan rendement opbouwt. In dat geval zou je na 30 jaar 30 x €5 = €150 aan rendement bovenop je inleg hebben behaald.

Maar zo werkt het juist niet!

Na het eerste jaar heb je geen €100, maar is de waarde van je belegging €105. Je hebt er namelijk €5 rendement bij gekregen.

In het tweede jaar leg je aan het begin opnieuw €100 in en aan het einde van het jaar krijg je wederom 5% rendement, in dit geval dus over €205. Dit komt neer op €10,25 rendement. €10 over je inleg van €200 en €0,25 over de €5 rendement uit het eerste jaar.

Die €0,25 noem je het “rendement-op-rendement”.

Dat kwartje extra lijkt misschien nog niet zo denderend veel, maar bedenk goed dat je ieder jaar op je rendement opnieuw rendement ontvangt. Dit bedrag wordt dus steeds groter!

Na het derde jaar ontvang je over je inleg €15,76 rendement, waarvan €0,76 het rendement-op-rendement is.

Je rendement-op-rendement is dus in één jaar tijd verdriedubbeld!

Naarmate de jaren voortgaan wordt dit effect groter en groter. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. Op de y-as staat de waarde van je geld in euro’s uitgedrukt, op de x-as zie je de tijd in jaren.

Bron: Peaks

De grafiek is bedoeld om het effect van rendement-op-rendement te illustreren. In de grafiek is uitgegaan van een jaarlijkse inleg van €100 en een vast rendement van 5% op jaarbasis. In werkelijkheid is je rendement afhankelijk van het risico dat je neemt, zal het schommelen en zul je kosten moeten betalen.

Je ziet dat de totale waarde van je portfolio in de eerste paar jaar niet zoveel verschilt van je inleg. Maar op den duur wordt je portfolio steeds meer waard ten opzichte van wat je inlegt.

En dat komt door het rendement-op-rendement-effect.

Aan het einde van het vijfde jaar bestaat al 10% van het rendement dat je dat jaar hebt, uit rendement-op-rendement. En na vijftien jaar is dat al bijna 30%! Kijk je nog verder, na 25 jaar, dan zie je dat je totale rendement, op dat moment €2.511, hoger is dan je totale inleg, van €2.500. In de tabel onderaan deze blog kun je de cijfers van dit voorbeeld checken.

Het bedrag dat je inlegt heeft uiteraard een groot effect op de opbrengst. Maar twee factoren zijn misschien nóg wel belangrijker bij rendement-op-rendement:

  • Het rendementspercentage
  • De looptijd

Het effect van het rendementspercentage is ongelooflijk groot. Gebruik je voor dit voorbeeld een vast jaarlijks rendement van 4% in plaats van 5%, dan is na 30 jaar lang ieder jaar €100 inleggen de eindwaarde niet €6.976 maar €5.833. Krijg je geen 5% maar 6% rendement per jaar, dan kom je op een eindbedrag van maar liefst €8.380.

Daarnaast geldt: hoe langer je blijft inleggen, zonder je beleggingen te verkopen, hoe sterker het effect. Op de lange termijn kan één jaar meer of minder al een groot verschil maken. Leg je niet 30 maar 31 jaar lang €100 in, dan heb je aan het einde van de rit bij een vast jaarlijks rendement van 5% geen €6.976 maar €7.429. Een verschil van meer dan €450 euro in slechts één jaar!

Zo bezien is het helemaal niet zo gek dat Einstein het rendement-op-rendement-effect de sterkste kracht in het universum noemde. Aan jou de taak als belegger om die kracht voor je te laten werken.

Hoe?

Regelmatig geld opzij zetten en vooral: geduld hebben!

Je moet weten dat beleggen geen sparen is, of geld onder je matras bewaren. Beleggen brengt risico’s met zich mee en dit betekent dat je je inleg (deels) kúnt verliezen.

Bron: Peaks