Tim (27): “In een week was ik €7.500 kwijt”

Voorleestijd: 2 min

“Ik ga nu slim met mijn geld om, maar als student heb ik alle mogelijke fouten gemaakt die er te maken zijn. Ik sloot kredieten af tegen enorme rentes, jaagde geld dat ik van mijn oma kreeg er in twee jaar doorheen en leende een bedrag van mijn oom. Als ik zin had om een weekendje weg te gaan, of drie keer per maand sushi te bestellen, dan deed ik dat. Zonder dat ik er eigenlijk geld voor had.

Mijn moeder liet me uiteindelijk inzien dat ik er met mijn financiën een enorme zooi van maakte. Door haar begon ik direct met het aflossen van mijn schulden toen ik mijn eerste salaris kreeg. En ik kocht een BMW, maar die had ik ook wel echt nodig om naar m’n werk te gaan.

Omdat ik als zelfstandig tandarts werk, krijg ik iedere maand een bruto salaris. Daar moet ik alles zelf van regelen: geld om nu uit te geven, te sparen, ongeveer 35 procent gaat naar de Belastingdienst, ik moet mijn verzekeringen betalen en geld opzij zetten voor mijn pensioen. Dat laatste doe ik sinds kort door middel van beleggen in een indextracker. In een boek las ik dat je daarmee zo laag mogelijke transactiekosten en een redelijk rendement voor de lange termijn hebt. Nu, na twee maanden, heb ik twee procent gepakt. Dat klinkt niet veel maar dat haal je nog niet eens op je spaarrekening na een jaar!

Drie dagen later was mijn inleg verdriedubbeld

Een collega van me kocht een tijd geleden Bitcoin, en maakte daar grote winsten mee. Toen had ik wel een redelijke fear of missing out, en dus kocht ik ook wat. Zes Bitcoin om precies te zijn. In eerste instantie ging het behoorlijk mis. Ik was veel te hoog ingestapt en in een week was mijn inleg gehalveerd: ik was €7.500 kwijt. Dat was enorm balen, maar ik dacht: zolang ik het laat staan kan de koers nog omhoog gaan. Een maand later gebeurde dat ook!

Ik werd wakker, checkte de koers, en zag dat ‘ie ongeveer op het punt stond waarop ik gekocht had. Ik kon natuurlijk mijn geld eraf halen, een les trekken en nooit meer mijn vingers eraan branden. Maar ik liet het staan. Drie dagen later was mijn inleg verdriedubbeld. Onder druk van vrienden heb ik toen €10.000 eraf gehaald. De rest laat ik staan, en dat gaat best goed nu. Ik heb mezelf wel beloofd om er geen cent extra meer in te stoppen.”