telefoon met Peaks

Herbalanceren in de Peaks app

Voorleestijd: 2 min

Comments: 0

In de app bij je portfolio staat de knop ‘Herbalanceren’.
Wat doet die knop daar? En wanneer druk je erop?

In balans? Uit balans?

Als je met Peaks belegt, kies je één van de vier portfolio’s. Alle vier bestaan ze uit aandelen- en obligatiefondsen, maar de verhoudingen verschillen. Om herbalanceren uit te leggen, nemen we voor ‘t gemak even portfolio Scherp als voorbeeld.

Scherp bestaat voor 70% uit aandelenfondsen en voor 30% uit obligatiefondsen. Na een tijdje, als bepaalde fondsen het wellicht beter doen dan andere fondsen, raakt de verdeling uit balans. In de app zie je dan dat je bijvoorbeeld belegt volgens deze verhouding: 72,3% aandelenfondsen en 27,7% obligatiefondsen. Uit balans dus.

portfolio scherp in en uit balans

undefined

Wil jij ook gaan beleggen?
Begin vandaag nog!

Waarom is die herbalanceerknop er?

Als je portfolio uit balans is geraakt en je doet niets, kan je portfolio nog verder uit balans raken. En dan? Dan neem je meer of juist minder risico dan je van te voren had bedacht. Én je verwacht rendement is hoger of lager dan je misschien zou willen.

Hoe zit dat? Zo: na een paar jaar bestaat je portfolio misschien wel uit 80% aandelenfondsen en 20% obligatiefondsen – je portfolio lijkt dan meer op portfolio Heet dan op portfolio Scherp! – in plaats van de originele verhouding 70/30 die je destijds gekozen had. Obligatiefondsen, zijn stabieler, met een lager verwacht rendement dan de harder schommelenden aandelenfondsen. Dus hoe minder obligatiefondsen er in jouw portfolio zitten, hoe hoger je verwacht rendement en hoe meer risico je neemt.

Wanneer druk je nou op de knop?

Daar is een algemene vuistregel voor: je herbalanceert eens per jaar, of wanneer de verhouding in je huidige portfolio 5% of meer afwijkt van de verhouding van je gekozen portfolio. Druk op de knop en binnen drie werkdagen is je portfolio weer helemaal in balans!

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.