je wisselgeld beleggen door booschappen te doen

Zo zit het met beleggen met je wisselgeld voor jouw bank

Voorleestijd: 3 min

Comments: 1

Peaks, dat is beleggen met je wisselgeld. Met een kleine ‘maar’, want op dit moment kunnen alleen Rabobank rekeninghouders hun bankafschrijvingen laten afronden naar de volgende euro.

Hoe komt dat eigenlijk?
Als je een Rabobank-rekening hebt kan Peaks je bankafschrijvingen afronden naar de volgende euro, en zo je digitale wisselgeld beleggen. Rabobank heeft namelijk een koppeling gebouwd die wij als Peaks kunnen gebruiken. Met die koppeling krijgen we inzicht in de betaalgegevens van Peakers met een Rabobank-rekening, als ze daar toestemming voor hebben gegeven.

Wat doen jullie met die betaalgegevens?
Het inzien van jouw betaalgegevens is nodig als we je wisselgeld willen berekenen. We gebruiken de betaalgegevens van onze Peakers alleen om hun wisselgeld te berekenen, en nergens anders voor.

En wat nou als je geen Rabobank-rekening hebt?
Dan kunnen wij op dit moment nog niet je betalingen afronden. Andere banken hebben die koppeling nog niet gebouwd, of nog niet beschikbaar gesteld voor bedrijven die daar een vergunning voor hebben. De verwachting is dat zij dit vanaf eind 2018 wel gaan doen. Er zit namelijk wetgeving aan te komen die banken daartoe verplicht: PSD2 (Payment Services Directive 2).

Andere banken hebben die koppeling nog niet gebouwd, of nog niet beschikbaar gesteld

Wat houdt die wet in?
De wet PSD2 zegt min of meer dat niet langer jouw bank, maar jij de eigenaar bent van je betaalgegevens. Jij mag, als de wet eenmaal geldt, zelf kiezen met welke partijen – naast jouw bank – je je betaalgegevens wilt delen. Alleen met jouw expliciete toestemming kan zo’n andere partij, zoals Peaks, dan gebruik maken van je betaalgegevens voor het verlenen van een dienst.

Waarom zou ik eigenlijk toestemming geven voor het delen van mijn betaalgegevens?
Heel kort gezegd: voor het gemak. Zodat jij je bezig kunt houden met wat je altijd al doet: geld uitgeven aan leuke, en soms misschien ook minder leuke dingen. Mag Peaks jouw betalingen afronden, dan ben je niet alleen geld aan het uitgeven, maar zet je tegelijkertijd ook geld opzij. Voor later, als je het een keer goed kunt gebruiken. PSD2 kun je dus zien als een hulpje voor je portemonnee.

Niet langer jouw bank, maar jij bent de eigenaar van je betaalgegevens

Klinkt goed. Maar ik moet dus nog wachten tot eind 2018. Hoe komt dat?
PSD2 had eigenlijk begin dit jaar in heel Europa ingevoerd moeten zijn, maar in sommige landen is dat nog niet gebeurd, zoals in Nederland. Ze moeten er in Den Haag nog een klap op geven. Daar wachten we nu bij Peaks met smart op.

En nu?
Het einde van dit jaar, dat duurt nog wel even. Daarom kun je er bij Peaks in de tussentijd voor kiezen om je ‘wisselgeld’ in te stellen op een piek (of tien) per dag. Je legt dan elke dag een vast bedrag in, en hebt de keuze van €1 tot maximaal €10. Het is natuurlijk niet hetzelfde als je bankafschrijvingen laten afronden, maar het komt wel in de buurt, omdat je ook op deze manier dagelijks kleine beetjes geld opzij zet. Daarnaast kun je met ons mee duimen dat PSD2 zo snel mogelijk in Nederland wordt ingevoerd. Zodat echt álle Peakers kunnen beleggen met hun wisselgeld!

 

Weet dat je met beleggen risico neemt en je (een deel van) je inlegt kúnt verliezen.

  1. Heel sympathiek maar het is ondertussen april 2019 en ik kan nog steeds geen wisselgeld beleggen doen met de app voor een andere bank. Ik kan ook nergens vinden of dat nog gaat komen. Hoe staat het ervoor? Tot die tijd app weer verwijderen

Laat een reactie achter

Anderen kunnen je e-mailadres niet zien.

Goed om te weten: Peaks heeft het recht om reacties te verwijderen die ongepast taalgebruik bevatten of die inhoudelijk niet bijdragen aan de blog.